Aktualizované vydanie metodickej príručky pre výbory pre audit

Výbory pre audit majú svoje významné miesto v ekosystéme správy a riadenia („corporate governance“) subjektov verejného záujmu a veľkých obchodných spoločností. Úrad pre dohľad nad výkonom auditu (ďalej len „Úrad“)...

Aktualizované vydanie metodickej príručky pre výbory pre audit

Výbory pre audit majú svoje významné miesto v ekosystéme správy a riadenia („corporate governance“) subjektov verejného záujmu a veľkých obchodných spoločností.

Úrad pre dohľad nad výkonom auditu (ďalej len „Úrad“) aktualizoval metodickú príručku „Výbor pre audit – aplikácia v praxi“, ktorú prvýkrát vydal v roku 2018. Toto nové vydanie zo septembra 2023 je doplnené o nové metodické usmernenia v praktických situáciách inšpirovaných najčastejšími otázkami, ktoré na Úrad následne prichádzali aj v nadväznosti na prieskum a webinár o výboroch pre audit. Metodická príručka pokrýva praktické usmernenia ohľadom alternatívnych foriem zriadenia a personálneho zloženia výborov pre audit, vrátane možnosti uplatnenia rôznych výnimiek, a taktiež rôznych oblastí ich fungovania, napr. dohľad nad procesom zostavovania účtovnej závierky a jej štatutárneho auditu, nad nezávislosťou štatutárneho audítora, nad systémami vnútornej kontroly a riadenia rizík.

Výbory pre audit sú aj mimoriadne dôležitým komunikačným kanálom pre externých aj interných audítorov voči správnym a riadiacim orgánom spoločností v prípade akýkoľvek zistení. Ak je výbor pre audit zriadený a funguje efektívnym spôsobom, môže významnou mierou prispieť aj k zvýšeniu kvality štatutárneho auditu, čo je našim spoločným cieľom.

Metodická príručka je zverejnená na webovom sídle Úradu (https://udva.sk/svz-a-os/vybory-pre-audit/) alebo na tomto odkaze.